ЕП прие резолюция, с която настоява Русия да върне държавното съкровище

...
ЕП прие резолюция, с която настоява Русия да върне държавното съкровище
Коментари Харесай

ЕП: Русия да върне румънското национално съкровище, заграбено през Първата световна война

ЕП одобри резолюция, с която упорства Русия да върне държавното богатство на Румъния, което е присвоила нелегално по време на Първата международна война, оповестяват румънски медии.

В резолюцията членовете на Екологичен потенциал показват, че макар няколкото опита за дипломатически договаряния след Първата международна война, държавното богатство на Румъния, изпратено на Москва за предпазване сред 1916 и 1917 година, в никакъв случай не е било изцяло върнато от Русия. Това е невиждан интернационален случай на нелегално заграбване на златни запаси и предмети на културното завещание и за румънското общество съставлява непрекъсната грижа, показват евродепутатите съгласно прессъобщение на Екологичен потенциал, представено от Аджерпрес.

Европейският парламент приветства забележителните старания на Европейски Съюз за отбрана на националното, културното и историческото завещание посредством използване на законодателство и механизми за съдействие, уреждащи връщането на културни полезности и полезности на наследството, които са нелегално изнесени от териториите на страните от Европейски Съюз, както и напъните за битка с трафика на културни полезности.

Членовете на Екологичен потенциал приканват Европейската комисия и Европейската работа за външна активност да включат тематиката за връщането на румънското държавно богатство в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ връзките сред Европейски Съюз и Русия, незабавно щом районният подтекст разреши възобновяването на политическия разговор сред страните, заяви Българска телеграфна агенция.

По време на Първата международна война, сред 1916 година и 1917 година, Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, с цел да бъде предпазена при положение на окупация на националната територия. Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от запаса на Националната банка на Румъния, кралски сбирки от бижута и редки монети, както и скъпи предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, скъпи исторически ръкописи, картини, редки книги и сбирки на доста публични и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отхвърля да ги върне, като огромна част от тях не са върнати и до през днешния ден. 

Телевизия Диджи 24 дефинира днешното гласоподаване в Екологичен потенциал като „ историческо “ за Румъния.

Преди гласуването се организира прочувствена полемика по тематиката с дейното присъединяване на румънските евродепутати. За първи път въпросът за румънското държавно богатство, заграбено нелегално от Русия, бе подложен в Европейския парламент, показва Диджи 24.

„ (…) Съкровището е било предадено на Царската империя за отбрана, само че в никакъв случай не е било върнато напълно на Румъния нито от Съюз на съветските социалистически републики, нито от Руската федерация ", съобщи на полемиката еврокомисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра, която посочи, че приказва от името на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

" Европейският съюз е подготвен да спомага на румънските управляващи за цялостното възобновяване на съкровището, в случай че те изискат това ", акцентира Ферейра и добави, че " неоправданата война на Русия против Украйна е довела до прекъсване на механизмите за съдействие " с Москва. 

Румънският евродепутат Еуджен Томак, който инициира резолюцията, написа в профила си във Facebook, че този избор е „ огромен триумф “ за Румъния. 

„ Резолюцията, която инициирахме, е първият формален европейски документ, който категорично приканва Русия да върне нелегално заграбеното богатство. Това е въпрос на национално достолепие. Румъния не може и не би трябвало да одобри нищо по-малко от връщането на 91,5 тона злато и цялото културно богатство “, написа във Facebook Еуджен Томак и благодари на сътрудниците си от Екологичен потенциал.

„ Ние не сме сами в това начинание. Имаме мощно европейско самопризнание и поддръжка. След днешното историческо гласоподаване Европейската комисия ще поддържа Румъния и дружно ще върнем румънското богатство вкъщи. Важното е да не се отхвърляме! ", се показва в обявата на евродепутата в обществената мрежа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР